Дата: 26.11.2020 – 18.03.2021

UN women, Меѓународната организација на трудот (ILO) и Европската унија (ЕУ) сметаат дека родовата нееднаквост на пазарот на трудот е проблем што мора итно да се реши. Со ова убедување, создадено е стратешко здружение за спроведување на Програмата ‘’Win-Win: Родовата еднаквост е добар бизнис“ (во Чиле и Јамајка позната како Програма „Win-Win“ и во Бразил како „Ganha - Ganha“), регионална иницијатива во 6 земји во Латинска Америка и Карибите: Аргентина, Бразил, Чиле, Костарика, Јамајка и Уругвај, која се спроведува од јануари 2018 година и ќе заврши во јуни 2021 година.
 
Секторите поврзани со енергија, технологија и зелените решенија сè повеќе придонесуваат за економиите на Латинска Америка, нивните активности не само што се двигател на раст, туку исто така можат да бидат мотор на промени и трансформации кон подобра нормалност со генерирање на поодржливи , инклузивни и зелени работни места. И покрај фактот дека овие сектори претставуваат можност за раст и развој во регионот, жените и понатаму се недоволно застапени.
 
Платформата „Жените управуваат со новите економии“ е дизајнирана и спроведена од ПрограматаWin-Win“,чиишто цели се:
 
  • Зајакнување на можностите на деловните жени од земјите „Win-Win“ до интернационализација на нивните деловни активности;
  • Негување на деловни можности во секторите енергија, технологија и зелени решенија за жени во земјите „Win-Win“и во Европа.
 
Повикот е наменет за жени кои водат компании во секторите енергетика и циркуларна економија, зелени решенија и технологија и иновации за одржливост.
 
Учеството на виртуелниот настан вклучува:
  • Персонализиран распоред на состаноци (претходно договорени 20-минутни онлајн еден-на-еден состаноци)
  • Информативен пакет обезбеден на денот на настанот
  • Деловна помош од партнерите на Enterprise Europe Network пред, за време и по настанот.
 
Како да се регистрирате: https://mujeres-vanguardia-nuevas-economias.b2match.io/
Состаноците ќе се одржуваат виртуелно и ќе бидат договорени однапред преку оваа веб-страница.
Учеството на настанот не се наплаќа. 
 


Контакт лице:
Емилија Андонова
emilija.andonova@mir.org.mk
Телефон: +389 (0) 2 3108891