Новости

IoT4Industry отворен повик за финансирање

IoT4Industry е 30- месечен проект кој поврзува 3 кластери од информациско-комуникациската индустрија со искуство и знаење во областа на Internet of Things (IoT) технологиите, финансиран од Хоризонт 2020 програмата на Европската Комисија.

Прочитај повеќе

Јавен повик за финансирање на предлог проекти

ФИТР во рамките на Инструментот за поддршка – Кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации објавува Јавен повик за поднесување предлог-проекти за финансирање.

Прочитај повеќе

EIT DIGITAL VENTURE PROGRAM

EIT Digital Venture програмата поддржува претприемачки тимови од 19 земји со „deep-tech“ бизнис идеи за финализирање на нивните минимално одржливи производи и почеток на потфатите.

Прочитај повеќе

Вештачката интелигенција и иднината на човечкиот род

Иако според експертите напредокот на вештачката интелигенција ќе придонесе кон подобра следна декада, многумина го потенцираат загрижувачкиот факт дека напредокот на истата ќе влијае на сфаќањето за тоа што е човечно, продуктивно и избор на слободна волја.

Прочитај повеќе

Прирачник: Етички упатства за доверлива вештачка интелигенција

Експертската група за вештачка интелигенција од висок ранг на Европската Комисија во април 2019 ја објави ревидираната верзија на прирачникот „Етички упатства за доверлива вештачка интелигенција“.

Прочитај повеќе

Категории

Популарни тагови