Новости

Вештачката интелигенција и иднината на човечкиот род

Иако според експертите напредокот на вештачката интелигенција ќе придонесе кон подобра следна декада, многумина го потенцираат загрижувачкиот факт дека напредокот на истата ќе влијае на сфаќањето за тоа што е човечно, продуктивно и избор на слободна волја.

Прочитај повеќе

Прирачник: Етички упатства за доверлива вештачка интелигенција

Експертската група за вештачка интелигенција од висок ранг на Европската Комисија во април 2019 ја објави ревидираната верзија на прирачникот „Етички упатства за доверлива вештачка интелигенција“.

Прочитај повеќе

Брошура: Реални придобивки од вештачката интелигенција

Благодарение на големиот број на научно-фантастичните филмови и книги кои постојат денес, вештачката интелигенција се судира со бројни предрасуди и стереотипи. Сепак, во реалноста, вештачката интелигенција треба да се смета за високо-софистицирана алатка која константно еволуира и напредува како што и човечката интелигенција се продлабочува.

Прочитај повеќе

Финална конференција „Важноста на Поглавје 20 за процесот на приклучување кон ЕУ“

На 08-ми мај со почеток во 11:30 часот во хотел „Солун“ во Скопје ќе се одржи финална конференција на проектот „Јакнење на капацитетите и механизмите за поддршка на реформскиот процес на поглавје 20“, финансиран од Европската унија.

Прочитај повеќе

Информации за програмите во тек

Од Џолев и уметностите ве покануваат на актуелните програми за кои пријавувањето е во тек!

Прочитај повеќе

Категории

Популарни тагови